Menu

Shockwave therapie

Extracorporal shockwave therapy (ESWT) is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode. De laatste jaren wordt ESWT ook bijzonder doeltreffend toegepast in de revalidatie, orthopedie, chirurgie en reumatologie.

De term 'shockwave' verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium heen verplaatsen (water, lucht of een vaste stof). In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van deze shockwave therapie toegepast voor de behandeling van pijnlijke zones. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren.

Wat is Shockwave Therapie?

De werking van de nieuwste vorm van Shockwave therapie (gefocusseerd) die bij Fysiotherpie Centrum "De Tol" wordt toegepast is sterk verbeterd dan vroeger.

Gefocusseerde Piezo Shockwave Therapie werkt op basis van zeer nauwkeurige, hoogenergetische geluidsgoven. Behandeling vindt plaats met behulp van een ‘behandelkop’ die op de huid wordt geplaatst. Door het pijngebied te behandelen wordt stofwisseling en bloedcirculatie tot diep in het pijngebied verbeterd. Eventueel aanwezige verkalkingen worden losgetrild.

Gefocusseerde Piezo Shockwave Therapie is een relatief nieuwe vorm van behandeling. Het is een heel andere techniek dan de ‘oude’ radiale vorm van shockwavetherapie, waar pneumatisch aan de huidoppervlakte wordt behandeld. De echte gefocusseerde Piezotechniek werkt op een volledig vernieuwde techniek waarbij de nauwkeurig gerichte golf (shockwave) elektromagnetisch tot stand komt. Hierdoor is de piezotechniek stiller, aangenamer met duidelijk minder belasting voor de huid en de intensiteit kan op verschillende dieptes worden gedoseerd, dit is absoluut uniek.

Het is gebleken dat deze toepassing van Shockwave therapie toegepast die wordt in Fysiotherapie Centrum "de Tol", de meeste evidentie geeft (wetenschappelijk bewijs), waarbij de mate van effectiviteit van deze vorm het beste is wat er op dit moment op dit vlak bestaat.

Werking van EWST
Schokgolven stimuleren de metabole reactie (chemische en fysische veranderingen optredend in het weefsel) en daarmee herstellende processen in het weefsel. Schokgolven zorgen voor nieuwe vascularisatie in het behandelde gebied met op termijn vermindering van de pijnklachten en een verbeterd hertel van het weefsel. De shockwave kan een calcificatie in het gebied van de pezen en de spieren doen verdwijnen. Schokgolven hebben lokaal een verdovend effect (verminderde reactie op pijnprikkels) door overstimulatie van de zenuwen ter plaatse. Dit effect is in de literatuur bekend als het 'Gate Control Effect'.

De behandeling
In het shockwave apparaat wordt een druk opgebouwd van 1 tot 4 atmosfeer. Deze druk, waarvan de hoogte instelbaar is, zorgt voor de snelle voorwaartse beweging van de kogel in de applicator. De frequentie waarmee die kogel heen en weer beweegt en aldus de geluidschok opwekt is instelbaar van 1 Hz tot 15 Hz. Het is raadzaam de frequentie tijdens één zitting op te bouwen. Een behandeling eindigt bij het bereiken van 2000 schokken. De behandeling van een punt of regio duurt daarmee 3 tot 5 minuten. De behandeltechniek is soms stationair (triggerpoints), maar kan ook dynamisch worden uitgevoerd. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt 5-9 dagen. Het gemiddelde aantal behandelingen om tot een optimaal resultaat te komen ligt rond de vier. Niet zelden zijn één of twee behandelingen voldoende.

Indicaties voor shockwave therapie:


Voordelen voor de patiënt:

Contactgegevens Goes

's-Gravenpolderseweg 4 G
4462 CG Goes
T. 0113-25 00 97
M. 06-52381963

info@fysiotherapiedetol.nl