Menu

Echografie

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. We spreken hier over hetzelfde apparaat dat wordt gebruikt bij het maken van een buikecho bij een zwangerschap. Door het in beeld brengen van de structuren van het bewegingsappraat zijn we in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.

Wat heeft echografie te bieden?
Musculoskeletal Ultrasound biedt, tegen lage kosten, een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een ultrasound onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?
•    Ontstekingen
•    Rupturen
•    Verkalkingen
•    Vochtophopingen
•    Dislocaties
•    Cystes 
•    Laesies

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?
Het gebruik van echografie heeft als doel visueel inzicht te krijgen in de vermeende pathologie van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Tijdens de behandelingen kan men met behulp van echografie regelmatig visuele feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van de aandoening en het gevolgde beleid. Indien nodig kan het beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten. 

In onze praktijk wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze onderzoeksmethode. Voornamelijk bij klachten in de armen of benen, en ook bij sportgerelateerde klachten passen we het vaak toe om op deze wijze snel een beeld te krijgen van de klacht waar u voor komt. Met de echografie kan niet alles in beeld worden gebracht. Dit wordt duidelijk aan u uitgelegd bij het maken van de echografie.

Contactgegevens Goes

's-Gravenpolderseweg 4 G
4462 CG Goes
T. 0113-25 00 97
M. 06-52381963

info@fysiotherapiedetol.nl