Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht en wordt door veel mensen als zeer vervelend ervaren. Het heeft een grote invloed op hoe wij ons dagelijks voelen en daarom ook een invloed op onze activiteiten die uitgevoerd dienen te worden.
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn:
Ongeveer 15 procent van alle hoofdpijnpatiënten heeft last van cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door een gewrichtje in de nek dat niet goed beweegt, een zogenaamde functiestoornis. Dat kan ontstaan zonder specifieke oorzaak of na een trauma van de nek, zoals een val of kop- staartbotsing.
Kenmerkend voor deze hoofdpijn is dat het start in vanuit de nek en uitstraalt naar de achterkant van het hoofd, meestal enkelzijdig. De hoofdpijn is niet bonzend of stekend van aard, maar meestal dof en wordt geprovoceerd door bewegen van het hoofd. Minder goed bewegen en draaien met het hoofd is ook kenmerkend voor deze hoofdpijn.
Cervicogene hoofdpijn kan door de manueel therapeut goed beoordeeld en behandeld worden.
Duizeligheid
Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn bekend met een vorm van duizeligheid.
Duizeligheid kan meerdere oorzaken hebben:
Er zijn twee typen duizeligheid: de ene vorm is draaiduizeligheid en de andere vorm geeft een licht gevoel in het hoofd. Bij draaiduizeligheid heeft de patiënt het idee dat objecten om hem/haar heen bewegen of dat hij/zij zelf beweegt.
Draaiduizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). BPPD kent kortdurende aanvallen van draaiduizeligheid, direct na verandering van de stand van het hoofd.
Een andere vorm van draaiduizeligheid is cervicogene duizeligheid en wordt veroorzaakt door een gewrichtje in de nek dat niet goed beweegt, een zogenaamde functiestoornis en kan gepaard gaan met nekpijn en hoofdpijn. Cervicogene duizeligheid heeft dus een duidelijke relatie met de nek.
BPPD en cervicogene duizeligheid zijn beide goed te behandelen door de manueel therapeut.
Hedendaags effectonderzoek heeft aangetoond dat juist de combinatie van manuele therapie en functioneel (passende bij het dagelijks leven) gerichte oefentherapie het beste resultaat heeft bij nek-, schouder- als rugklachten. Gewonnen beweeglijkheid dient immers ook weer getraind te worden. Spieren moeten weer aangeleerd worden de herwonnen bewegingsuitslag aan te sturen, zowel op zuivere kracht als op conditie en coördinatie/evenwicht niveau.
Neemt u bij bestaande duizelgheid gerust contact op zodat u hierover nader kan worden geïnformeerd.
's-Gravenpolderseweg 4 G
4462 CG Goes
T. 0113-25 00 97
M. 06-52381963