Menu

COPD en Hartfalen

Hartfalen
Bij hartfalen is de pompwerking van het hart niet optimaal. Daardoor wordt er onvoldoende bloed door het lichaam gepompt en krijgen sommige delen van het lichaam af en toe te weinig bloed en dus zuurstof. Hartfalen komt ongeveer bij 1 op de 1.000 Nederlanders voor. Na het 65ste jaar is het één van de meest voorkomende oorzaken van een ziekenhuisopname.

Door de verminderde pompwerking stroomt het bloed niet goed terug naar het hart. Hierdoor is de bloedsomloop verzwakt en kan vocht zich ophopen. Dit gebeurt het eerst op plaatsen die verder van het hart gelegen zijn zoals de voeten, de enkels en de benen. Er vormt zich oedeem. Ook op onzichtbare plekken blijft vocht 'hangen', bijvoorbeeld in de longen; dit heet ‘longoedeem’.

De oorzaken van het hartfalen lopen uiteen. Het kan komen door een eerder hartinfarct dat het hartspierweefsel zodanig heeft beschadigd dat het hart niet genoeg pompkracht meer heeft om het bloed rond te pompen. Een andere oorzaak is een aangeboren afwijking van de hartkleppen. Als laatste kunnen de slagaderen deels verstopt zijn en kunnen de aderen zijn verhard als gevolg van een ongezonde levensstijl. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt. Als deze te hoog wordt dan is het hart niet meer in staat het bloed met de juiste snelheid rond te pompen.

Hartfalen ontwikkelt zich doorgaans langzaam. Symptomen kunnen zich soms pas na jaren openbaren. Hoe ernstig de aandoening is, hangt af van hoeveel pompvermogen het hart is kwijtgeraakt. De behandeling is erop gericht de kwaliteit van leven te verbeteren door veranderingen van de levensstijl en behandeling met medicijnen. Veranderingen in de stijl van leven zoals stoppen met roken en het veranderen van eetgewoonten kunnen de gevolgen van hartfalen verkleinen.

Symptomen:
• Kortademigheid
• Vermoeidheid, zwakte of licht in het hoofd
• Onregelmatige of versnelde hartslag
• Hoesten of piepende ademhaling vooral 's nachts
• Gezwollen enkels of benen
• Angina pectoris (pijn op de borst)
• Snelle gewichtstoename door overtollig vocht in het lichaam
• Minder eetlust
• Slaapproblemen

Onze behandeling bestaat uit oefentherapie. Doel van fysiotherapie is afhankelijk van de ernst van het hartfalen. Meestal willen we het zo optimaal mogelijk functioneren van de patiënt met zijn of haar beperkingen bevorderen. Daarnaast willen we een actieve leefstijl bewerkstelligen en opname in het ziekenhuis voorkomen of beperken.

Contactgegevens Goes

's-Gravenpolderseweg 4 G
4462 CG Goes
T. 0113-25 00 97
M. 06-52381963

info@fysiotherapiedetol.nl