Chronische pijnproblematiek

Chronische pijnproblematiek

Fysiotherapie Centrum de Tol biedt behandeling voor chronische pijnproblematiek aan. Binnen onze praktijk werkt de fysiotherapeut/manueel therapeut samen met een aantal andere zorgverleners op een multidisciplinaire manier op het gebied van pijnbehandeling en bewegingstherapie om uw chronische pijnklachten sneller, beter en op actieve wijze aan te pakken. Het behandelprogramma is bedoeld voor mensen die al langere tijd pijnklachten hebben. 

Marco-Tolhoek-chronische-pijnproblematiek-medische-trainingstherapie-contact-fysioterhapie-centrum-de-tol-goes-zuid-beveland-begeleiding-behandeling-fysio-therapie-pijn-klachten-blessure-schouder-hoofd-nek-rug

Wat is chronische pijn?

Het ervaren van pijnklachten en zeker als het gaat om chronische pijnklachtenpijn kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Het kan ook een grote invloed hebben hoe we alles ervaren in ons persoonlijk leven.

Uit de definitie van chronische pijn is op te maken dat pijn niet alleen te maken heeft met waar deze zit, hoe die voelt, hoe erg deze is en hoelang die al duurt. Maar ook dat pijn een emotionele ervaring is. Pijn boezemt angst in, verlamt en kan iemand depressief maken. Of kan iemand zelfs tot wanhoop drijven. 

 

Pijn noemen we chronisch wanneer deze:

  • Minimaal zes maanden aanwezig is.
  • Continu of afwisselend aanwezig is.
  • Als u langer dan zes maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan.

    Pijn is (vaak) een signaal in uw lichaam dat ontstaat doordat er een beschadiging optreedt. Dit noemen we ‘acute’ pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben. 

    Het kan het zo zijn dat er schade aan uw lichaam is geweest en dat deze schade is hersteld, maar dat er nog een tijd pijn blijft bestaan. Of er is geen daadwerkelijke schade, maar toch heeft u pijn. In al deze gevallen spreken we van ‘chronische pijn’. Dit onderscheid is belangrijk, aangezien uw lichaam in het geval van chronische pijn op een andere manier reageert. 

     

Dit wordt gekenmerkt doordat de pijn niet goed kan worden verklaard door een beschadiging in het lichaam. Chronische pijn kan spontaan ontstaan of overblijven na een lichamelijke beschadiging (acute pijn)

Acute pijn

Acute pijn (nociceptieve pijn) komt bij iedereen bijna dagelijks min of meer voor. U kunt zich stoten, krabben of verbranden. Acute pijn heeft een duidelijke, belangrijke functie: er is iets mis en daarop moet actie worden ondernomen.  De meeste van deze pijnklachten gaan gelukkig snel weer over. Maar soms duurt pijn langer, bijvoorbeeld bij een botbreuk, enkelverzwikking of ingegroeide teennagel. Pijn door duidelijke weefselschade noemen we nociceptieve pijn.

chronische-pijnproblematiek-fysiotherapie-Centrum-De-Tol-Goes-Behandeling-belastbaarheid-beweegbaarheid-fit-worden-hulp-persoonlijk
chronische-pijnproblematiek-medische-trainingstherapie-sportfysiotherapie-Fysiotherapie-Centrum-De-Tol-Goes-bewegen-Behandeling-sporten-begelieding-blessure-pijn-klachten

Neuropatische pijn

Neuropathische pijn (of zenuwpijn) wordt veroorzaakt door een beschadiging of ziekte in het zenuwstelsel zelf. Voorbeelden van neuropathische pijn zijn:

  • Fantoompijn.
  • Pijn door ruggenmergbeschadiging.
  • Pijn in de benen bij patiënten met suikerziekte (aangetaste zenuwen).

Mensen met de volgende pijnklachten hebben vaak chronische pijn:

  • Chronische rug- of nekpijn (lumbago, spit, ischias)
  • Whiplash.
  • RSI (ofwel tenniselleboog, muisarm of golferselleboog – tegenwoordig ook wel Klachten van Arm Nek en Schouder (KANS) genoemd).
  • Fibromyalgie.
  • Kaakklachten.
  • Prikkelbare darmsyndroom (of spastische darmsyndroom).
  • Hoofdpijn.
  • Artrose (slijtage).

Omdat de klacht ‘pijn’ binnen de gezondheidszorg niet duidelijk onder één soort medisch specialisme is onder te brengen, krijgen patiënten vaak het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. 

chronische-pijnproblematiek-manuele-therapie-bij-hoofdpijn-fysioterhapie-centrum-de-tol-fysio-Goes-Persoonlijk-zuid-Beveland-rug-hoofd-nek-been-knie-schouder-zeeland
chronische-pijnproblematiek-schouder-schoudernetwerk-schouderfysiotherapie-manuele-therapie-bij-hoofdpijn-manuele-therapie-fysio-fysiotherapiecentrum-de-tol-Goes-Zuid-Beveland-Fysio-Behandeling-manuele-rugpijn-schouders-hoofdpijn

Verklaring

Pijn kan bestaan zónder dat sprake is van een ontsteking of beschadiging in het lichaam. De pijn is dan afkomstig uit het zenuwstelsel en wordt veroorzaakt doordat de delen van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van pijnsignalen, overgevoelig zijn geraakt. Dit noemen we sensitisatie. Zaken die normaal gesproken niet pijnlijk zijn, zoals lopen, tillen of uit een auto stappen, zijn dan ineens wél pijnlijk zijn als sprake is van sensitisatie.

Behandelstrategie

Fysiotherapie, oefentherapie en manuele therapie werken hierbij samen en zo wordt er multidisciplinair mee gekeken. We streven naar intensief onderling overleg, zodat de behandeling zo optimaal mogelijk wordt afgestemd op uw situatie. De behandeling die dan ontstaat en de onderlinge afstemming tussen uw behandelaars geven u een grotere kans van slagen bij de behandeling waar u zelf ook actief zal gaan opstellen.

 

Uw behandelaar begeleidt u in het verbeteren van uw bewegingsmogelijkheden en stelt in samenspraak met u een opbouwend beweegprogramma op. Ook het leren ontspannen is een speerpunt binnen deze behandeling, een lichaam moet nu eenmaal goed kunnen spannen én ontspannen om in balans te blijven. De therapeut neemt ook uw dagelijkse handelingen onder de loep en de behandelaar kan bijvoorbeeld een keer mee naar uw thuissituatie om gericht adviezen te kunnen geven. Indien dit gewenst is en mogelijk kan uw behandelaar ook een keer uw werkplek bezoeken. 

medische-trainingstherapie-sportfysiotherapie-sport-fysioterhapie-De-Tol-Goes-Fysiobehandeling-behandeling-sportief-beweging